jueves, 20 de noviembre de 2014

Historia de la Catalunya Nord

Historia de la Catalunya - (Catalunya perd una part important del territori quan es delimita la frontera francoespanyola just per la línea geogràfica que marquen els Pirineus.)

La marca hispànica que apareix en alguns documents de l'època de la reconquesta determina el naixament oficial del fet català.
Aixó ocorria sota el mandat de Guifré el Pilós, al segle IX.

Gruifré  el Pilós va impulsar la repoblació del territori i a finals de segle, a la seva mort va instaurar la succecssió hereditària dels comtes.



A partir d'aquí, comença un procés de feudalització que crea una estructura social pidamidal. El comte de Barcelona serà noble més important català.
Al segle XII l'hegemonia del comte de Barcelona assegura la independència de Catalunya i desencadena en un procés d'integració: el comtat de Besalù, el comtat de Cerdanya i el comtat del Rosselló s'integraran al comtat de Barcelona.
En aquesta època comença també una política de reconquesta portada  a terme per Ramon Berenguer IV i el seu fill Alfons el Cast. D'aquí sorguirà el regne d'Aragó.




Al segle XIII,amb Jaume I el Conqueridor comença una època de plenitud política i econòmica, a Catalunya es creen les Corts Catalanes i els Concells Municipals.






Jaume I divideix el territori entre els seus dos fills : Pere el Gran regnarà a Catalunya, Aragó i Valencia.





Jaume II dominarà el regne de Mallorca , que inclou les Balears, el Rosselló, la Cerdanya i la ciutat de Montpeller. Jaume II instaurà la capital a Perpinyà, que viu una època d'esplendor.


Al segle XIV el regne de Mallorca és connquerit per el regne d'Aragó. Perpinyà manté la seva importància dins el regne, només cal fixar-se en la seva universitat de dret, amb més de 400alumnes procedents d'arreu.
La mort de Martí l'Humà sense successor es resol en elCompromís de Casp, en què la dinastia castellana dels Trastámara  accedeix al tron de la Corona d'Aragó.


Al segle XV s'uneixen la corona de Castella i la d'Aragó, Aquí comença un període de centralisme castellà, que porta Catalunya a una crisi econòmica causada per fortes presions fiscals que afavoreixen l'aparició del bandolerisme i la pirateria.


Els bandolers es converteixen en herois populars que representen la resistènciadel poble català davant el poder castellà.
A la segona meitat del segle XVII comença " la guerra dels trenta anys", que enfronta Espanya i França.



Les necessitats financieres de la Corona, l'actuació del comte-duc d'Olivares i la pressió que suporten els camperols catalans que han d'allotjar les tropes, fa que les relacions , ja difícils , amb la Corona, s'encaminin cap la ruptura..
És en aquet segle quan els camperols es revolteni provoquen la Guerra dels Segadors.El resultat final es de tots aquetts esdeveniments és la mutilació de Catalunya.



El 7 de novembre de 1659 se signa el Tractat dels Pirineusa l'illa dels Faisans . Catalunya perd una part important del territori quan es delimita la frontera francoespanyola just per la línea geogràfica que marquen els Pirineus.Així va neixer el que anomenem la Catalunya Nord.
"A partir d'aquí comença un fort procés de francesització a la Catalunya Nord."
Ja l'any 1672 s'obliga els cónsols de Perpinyà a obrir escoles per ensenyar la llengua i els costums francesos, es prohibeix als rossellonesos anar a estudiar al Principat. Deu anys més tard, la llengua francesa esdevé obligatòria  per ocupar càrrecs públics o ocupacios liberals. L'any 1700 l llengua francesa és imposada als actes públics i judicials. Durant la Revolució Francesa , a finals del sigle XVIII es considera que les llengües no franceses son un atemptat contra la unitat de la nació i s'instal.la un mestre de francès a cada  municipi de lla Catalunya Nord.
Malgrat totes aquestes mesures de repressió, tres segles més tard encara un 40% de la població és capaç d'expressar-se en la llengua dels seus avantpassats, el català.
en l'actualitat la Catalunya Nord lluïta per tornar a estar junts a La Catalunya Sud i tornar a ser de nou un país com erem. 



No hay comentarios:

Publicar un comentario