lunes, 14 de septiembre de 2015

La fi de l’absolutisme de 100 episodis clau de la història de Catalunya


La fi de l’absolutisme


El març del 1814, Ferran VIII  va retornar enmig de l’aclamació popular.Ell mateix va pronunciar la cèlebre frase:” Marchemonos, francamente , y yo el primero , por la senda de la Constitución”. Però ben aviat es va adonar que el impacte de les Corts de Cadis entre la població  habia estat molt escàs. Per Això, el 4 de maig , a València , va anul.lar la Constitució del 1812.
El Regne d’Espanya tornava a ser una monarquia absolutista. I els patriotes liberals que havien  lluitat pel retorn del rei ben aviat van haver de seguir les passes de l’exili iniciades mesos abans pels afrancesats.
El contexts europeu ho afavoria . Després de la definitiva derrota de Napoleon , es va imposar arreu la Restauració . Les grans potències vencedores ( Àustria , Rússia, i Prússia) van crear la Santa Aliança, a la qual també s’adherí la França de Lluís XVIII. L’objectiu d’aquest organisme era evitar la reimplantació del liberalisme arreu d’Europa.



Si calia mitjançant l’intervencionisme militar.
La monarquia restaurada no es va poder fer càrrec dels enormes problemes heretats en l’àmbit de la hacienda.
El procés d’emancipació de les repúblicas hispanoamericanes, iniciat en els anys anteriors, jà es trobava molt avançat . Per aquet motiu, la metròpolis no va PODER DISPOSSAR DELS ENORMES INGRESSOS QUE PROVENIEN DEL CONTINENT AMERICÀ. Ben a la inversa: va haver de finançar una costosa i, a la fí , inútil guerra de ultramar.
Pero la Guerra del Françès habvia permès que persones provinents dels estaments populars accedessin a l’oficialitat del l’exèrcit. Molts d’ells , caps de partides guerrilles en els moments difícils , van constatar en pròpia pell aleshores les discriminacions socials pròpies de l’Antic Règim.Per aizxò , dins l’exercit van persistir sectorsfavorablesal liberalisme. I els liberals , represaliats i amb poca presència arreu, vban fomentar els “pronunciamientos “, és a dir , els cops d’estat protagonitzats per comandaments militatars, tot iniciant una de les tradicions més fosques de l’Espanya contemporània.
No és estrany, doncs, que el règim liberal retornés a Espanya de la mà del “pronunciamiento” del tinent coronel Rafael del Riego l’1 de generdel 1820. Així, el Trienni Liberal va restablir la Constituciói va tiorar endavant la legislació iniciadfa a Cadis , que incloïa , entre altresmesures , l’abolició del règim senyorial, la supressió dels mayorazgos (tot permetent a la noblesa la venda del seu patrimoni inmobiliari) i la venda de les terres de monestirs.
El Trienni Liberal va ser enderrocat finalment per una nova invasió militar francesa.
Els anomenats Cent Mil Fills de Sant Lluís, que actuaven en nom de la Santa Aliança , van atravesar la frontera l’abril del 1823 i xcinc mesos desprès, el 30 de setembre, entraven a Cadis, on es trobava retingut Ferran VII. Barcelona , l’ultima reducta liberal , va ser ocupada al novembre. En una aparent paradoxa , molts dels hopmesque havien entrat a la Península el 1808 amb l’objectiu d’imposar les idees de la Revolució Francesa, ara hi retornaven per esclafar-ne els seus seguidors.
Els darrers anys del govern de Ferran VII SÓN CONEGUTS COM Década Ominosa. La repressió va tornar a fer estralls , però els sectorsmés radicals dins l’absolutisme acusaven el monarca de tebiesa, i a Catalunya van protagonitzar la insurrecció dels Malcontents (1827).
A la mort del rei que havia estat enomenat “el Desitjat” s’inicià, més tard una cruel guerra civil:la primera de les guerres carlines







No hay comentarios:

Publicar un comentario