viernes, 3 de junio de 2016

Els diners confiscats de La Republica Catalana per els que van guanya la guerra.

El Parlament ha admès a tràmit una iniciativa del PSC per presentar al Congrés una proposició de llei de modificació de la llei de memòria històrica aprovada el 2007 perquè inclogui el rescabalament dels afectats per la confiscació de paper moneda o altres signes fiduciaris de la República.



El retorn dels diners confiscats pel franquisme és un tema que es debat des de fa anys. Ja va generar polèmica quan es va aprovar la llei de memòria històrica i els darrers anys hi hagut diferents intents perquè es contempli el retorn d'aquests diners. El 2009 el grup parlamentari de CiU va fer també una proposta parlamentària per tal que s'inclogués la indemnització per l'espoli dins de la llei de memòria històrica, que no va prosperar. En aquell moment el PP s'hi va oposar perquè considerava que la llei no preveia la restitució dels béns decomissats ni a persones jurídiques ni a persones físiques. El PSOE s'hi va oposar perquè creia que aquesta qüestió s'havia de resoldre als tribunals.
També el 2009, l'Associació de Perjudicats pel Decomís del Govern Franquista (APIGF) es va adreçar a diferents institucions per demanar el retorn dels diners decomissats. L'APIGF recorda que durant la Guerra Civil, mentre les tropes franquistes avançaven, els bitllets republicans, que en aquell moment eren per a moltes famílies tots els estalvis, eren decomissats. L'APGIF destaca que la requisa de la moneda va ser utilitzada per part del govern franquista com una arma eficaç i contundent contra l'economia de la zona republicana.



Una ordre d'abril del 1938
Durant la guerra civil van conviure dues pessetes diferents, una en cada costat de la confrontació; les emeses a Burgos pel bàndol nacional, i les del govern de la República, que entre altres zones va mantenir vigència a Catalunya. D'un dia per l'altre, però, aquests bitllets i monedes republicans amb què fins llavors els ciutadans havien subsistit en el dia a dia van esdevenir paper mullat.
Mitjançant una ordre, en data 1 d'abril del 1938, les autoritats franquistes van dictar normes de caràcter general per al canvi del paper moneda de circulació vàlida a la zona dominada per l'exèrcit franquista, i van atorgar els corresponents terminis per procedir a aquest canvi. Els diners republicans van ser lliurats pels seus posseïdors a canvi d'un document que ho acreditava i que suposadament havia de donar dret al rescabalament per la moneda legalitzada.
La proposició recorda, però, que cal tenir en compte que per procedir al canvi dels bitllets anteriors al 18 de juliol del 1936 "molts ciutadans haurien requerit l'aval de persones de renom i afectes al nou règim dictatorial (...), condició que, en les circumstàncies d'un país en plena guerra civil, o en la immediata postguerra, era d'impossible compliment per part de molts ciutadans", i que "resulta clar que n'hi va haver molts que es van veure forçats a entregar els seus estalvis simplement a canvi d'un rebut, ja que no podien optar al canvi dels bitllets".
També posa en relleu que la confiscació d'aquests diners republicans posteriors al 18 de juliol del 1936 "tenia un doble objectiu: l'obtenció de recursos per part d'un règim en greu crisi per la pròpia guerra, i com una mesura més de repressió per als vençuts en la confrontació civil".

Càs pendent de resoldre : el retorn de la moneda republicana que el facisme es van quedar

Estem al tram final, on el poble de Catalunya ha arrivat a anar a votacions i van decidir que Si voliem tindre l'independència.
El Parlament seguin full de ruta a traçat uns mesos fins arrivar a la total desconexió del govern d'Espanya.

Peró queda pendent una cuestio important. i es la solvència, el nostre Parlament ho te clà, ja tenim la agencia tributaria Catalana, encare se a de perfilar la gent que necesitem que trevallaràn per recaptar i distribuir el nostre capital.
La sanitat publica ha de ser garantida i amb totalment desconexió al Estat espanyol.

També hem de tindre solvència un banc que sigui totalment de Catalunya i sigui desconectada també del Banc Central d'Espanya.

Tot aixo jà es i se está encaixan però es per aixó i per altres punts importants que anem a Madrid, per exemple : Se ha de returnar el capital republicà que ens van expolià cuan van entrar les tropes franquistes, de aixó no es parla però es present, com tambe ho es els diners que recapten i encare ens deuen, les autopistes de pagament....

Es de importancia i clara sospesa que a Madrid , encare que no lis agradi ho tindràn de retornar , dons el pas del temps i la expoliacio no es causa ninguna de que ells se alliberin de aquesta deuta ja que ens ho deuen per dignitat, per obligació i perque representan la distribució del capital de tota Espanya i que aqui patim per aquesta mancança de capital que a la fí es nostra.

                               

No hay comentarios:

Publicar un comentario