miércoles, 13 de julio de 2016

Decidir el país: El procés constituent ( devat tertuliá entre Carme Rovira i Carles Boix al bar L'Original)

by: Alicia Garcia
Al Bar L'Original del carrer Ferlàndia al casc antic de Barcelona es va esdevindre una xarrada tertuliana gracies a La Fundació Irla  van poguer gaudir amb  Carles Boix i Marta Rovira,  ens van explicar aclaridorament: decidir el país: El procés contituent.

També va ser presentat el llibre "eines25", on diverses personalitats de la política catalana, professors de la Universitat, periodistes, entre altres, ens parlan de les diferents 25 eines per arrivar a un Estat propi.


El llibre parla de diversos artícles agrupats   entre els més destacats tenim a:

Esther Capelles on parla al seu artícle sobre : L'hora del poble.

Josep LLuis Martí ens parla de connexions : Democràcia deliberativa republicana i processos constituents.                                                                    


Montserrat Soler ens parla sobre: Constitucionalitzar els drets socials és possible, pero es fa la pregunta, ¡ es efectiu.?


Josep Maria Renio ens parla al seu artícla sobre:  ¿Copiem o innovem.? 

Alguns sugueriments sobre el procés constituent català.

Sara Cuentas ens conta sobre: Dones lliures en un pais lliure.


Eva Pons en el seu artícle : Navegador: La reforma de la Constitucio d'Irlanda de 2015: democràcia deliberativa i canvi constitucional. 



Os deixo un artícle escrit de la Diputada d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats Ester Capella ( que va donar el punt i final de la tertulia.)


El Parlament de Catalunya, el passat 9 de novembre, complint el mandat democràtic de les urnes, va obrir un procés constituent participatiu, obert , integrador i actiu per tal de preparar la redacció per la futura Constitució catalana. Aquest mer enunciat conté, gairabé imperceptible per als que hi som immersos, l'alé de les hores cabdals de la constitució del nostre futur.
El procés constituient català ultrapassa qualsevol reforma possibledel marc institucional , espanyol-atés el que fixa la Constitució -, establert de dalt a baix per perpetuar l'statu quo que, atrinxerar a les Corts espanyoles , només crida la ciudadania a referendar les decisions que han pres per ella.
En aqesta hora de regressió democràtica i revolucions fallides, el procés constituent català es farà des de abaix. Dissenyarem el nostre sistema de drets i llibertats i dibuixarem el país que volem. Aspirem a fer i farem una Constitució de dones i homes lliures, de baix a dalt, amb la participació de tothom que ho vulgui perquè aquesta és l'hora del poble .Avui, gairabé sense apercebre'ns, estem fent una autentica revoluciódemocràtica, motiu d'esperança per a tots plegats, amb diversitat d'aspiracions personals i col.lectives en un procés que interpel.la a tothom. Dones i homes trevallant plegats per un futur millor, per als nostres fills, per a nosaltres i per a tothom. Aquest futur que nosaltres , Esquerra Republicana, anomanem República catalana, espai de llibertat, igualdat, justícia i fraternitat i que volem construir desde el poble , amb el poble i per al poble.


Ara os deixo íntegra la tertulia devat amb Marta Rovira i Carles Boix: 



































Noticia referent al acta que es va fer ahir Vilaweb:

clique al enllaç 

No hay comentarios:

Publicar un comentario